De kracht van psychologische flexibiliteit

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een gedragstherapie die zich richt op psychologische flexibiliteit. Deze term verwijst naar ons vermogen om flexibel om te gaan met veranderende omstandigheden in onze buitenwereld en binnenwereld. Het impliceert niet dat je vrij bent van onvermijdelijke moeilijke ervaringen. Het gaat erom dat je bereid bent om je ervaringen te omarmen als een onderdeel van het menselijk bestaan, terwijl je tegelijkertijd streeft naar een betekenisvol leven. Klik hier om een sessie te plannen.

Waarom ACT helpt

Je bent uniek en jouw hulpvraag is dit ook. Daarom werkt ACT niet met diagnosen of protocollen, maar met processen. Tientallen jaren onderzoek tonen aan welke innerlijke processen ons leed geven, maar ook welke innerlijke processen maken dat wij psychologisch flexibel zijn en een betekenisvol leven ervaren. Werkend met het ACT-model kan ik mij als therapeut richten op die specifieke processen. Ik gebruik een breed scala aan therapeutische technieken om blijvende positieve veranderingen te realiseren. Onder deze technieken vallen indien gewenst ook hypnose en natuurlijk mindfulness.

De kernprocessen van ACT
 • Acceptatie: Omarm jij innerlijke ervaringen zonder oordeel? Of doe je er alles aan om moeilijke gevoelens of gedachten uit de weg te gaan..
 • Defusie: Kun je loskomen uit pijnlijke gedachten? Of voelen ze als de realiteit..
 • Zelfbeeld: Heb jij een prettig zelfbeeld? Of vertel je jezelf geregeld een pijnlijk verhaal over wie jij bent..
 • Hier en nu: Heb je aandacht voor het huidige moment? Of spendeert jouw geest veel tijd aan herbeleven van het verleden of voorspellen van de toekomst?
 • Waarden: Weet jij wat ertoe doet voor je? Of weet je eigenlijk niet zo goed wat je wilt..
 • Toegewijde actie: Streef jij jouw doelen na? Of laat je jezelf tegengehouden door angst of negatieve gedachten..
Een leven in lijn met jouw waarden

Met uiteenlopende oefeningen en technieken help ik je bij zelfonderzoek. Je gaat leren hoe jouw geest werkt en steeds beter instaat zijn los te komen uit moeilijke gedachten en gevoelens. Als het nodig is werken we in het verleden, maar veelal zullen we gericht zijn op het hier en nu. Ik help je om jouw innerlijke kompas weer te vinden en stappen te zetten in de richting van een betekenisvol leven. Je zult je niet meer belemmerd voelen door jouw binnenwereld maar vrij zijn om te gedijen. Klik hier om een sessie te plannen. 

ACT is onder meer geschikt bij onderstaande klachten
 • Stress, slaapproblemen en neerslachtigheid. Zoals herstel na burn-out of depressie.
 • Fobieën en angst. Zoals rijangst, vliegangst, angst voor dieren. 
 • Trauma. De verwerking van een emotioneel schokkende gebeurtenis. 
 • Verslaving. Zoals stoppen met roken, blowen of gebruik van alcohol.
 • Leefstijl problemen. Zoals hulp bij afvallen.
 • Moeilijkheden binnen relaties. Zoals jaloezie en bindings- of verlatingsangst. 
 • Ongewenste gedachten. Zoals de behandeling van dwang gedachten of intrusies. 
 • Leren omgaan met een moeilijke situatie. Zoals rouwverwerking, spijt of ziekte.
 • Problemen rondom het zelfbeeld. Zoals onzekerheid en sociale angst.
Vergoeding en kosten

Een 1,5 uur durende sessie kost €90. In veel gevallen wordt gedeeltelijk vergoeding aangeboden vanuit de aanvullende verzekering onder alternatieve zorg. Doordat ik niet onder de basis zorg val, kan ik een breder scala aan gespecialiseerde therapievormen aanbieden, zoals ACT, hypnotherapie, en mindfulness. Kosten vallen buiten het eigen risico van het basispakket. Gebruik van de aanvullende verzekering biedt meer keuzemogelijkheid en je zult daarnaast zelden te maken krijgen met wachtlijsten. Raadpleeg jouw verzekeringsmaatschappij of de zorgwijzer om te weten of je vergoeding krijgt voor psychosociale therapie. Klik hier om een sessie te plannen.

nl_NLNL