“In het hier en nu vinden we rust. Tussen het voorspellen van de toekomst en het herbeleven van ons verleden in.”

Waarom therapie?

Therapie kan blijvend positief veranderen en is daarom een investering in jezelf. Een moeilijke periode is een kans om te groeien. Hoe jij jezelf vooruit helpt zegt iets over jou, niet je probleem.
Het leven zelf kent moeilijke momenten maar ook gebeurtenissen in onze binnenwereld zijn soms lastig te accepteren. Denk aan pijnlijke gedachten, emoties of gevoelens. Hoe ga je om met deze zaken als ze je in de weg staan om het leven te leven dat je wenst? Ik help je graag om eruit los te komen zodat jij je weer kunt richten op de dingen die belangrijk voor je zijn.

Wat is ACT therapie?

ACT is een afkorting voor acceptance and commitment therapy. Deze therapievorm streeft naar openheid en bewustzijn als het gaat om jouw binnenwereld (acceptance) en een actieve, betrokken houding als het gaat om jouw acties (commitment).
Op veel plaatsen wordt nog steeds gewerkt vanuit diagnosen en natuurlijk kan dit richting geven. Echter geeft een diagnose de therapeut niet direct inzicht in hoe iemand het beste geholpen kan worden. Ook het werken met protocollen levert niet altijd het gewenste resultaat op. Het zijn immers standaard modellen die niet zijn toegespitst op het individu. Elke cliënt en hulpvraag zijn uniek.
ACT therapie is procesgerichte evidence based therapie. Dit is de visie van de nieuwste generatie gedragswetenschappers. Tientallen jaren onderzoek tonen aan welke innerlijke gebeurtenissen (ofwel processen) ons leed geven, maar ook welke processen maken dat wij psychologisch flexibel zijn en een betekenisvol leven ervaren.
Werkend met het ACT model kan ik mij als therapeut richten op specifieke processen. Ik gebruik vrijuit technieken die aansluiten bij jou en je klacht en een blijvende positieve verandering beogen. Hypnose is één van deze techieken en zo kan een ACT sessie soms zomaar een hypnose sessie worden of andersom. Net wat jou het beste vooruit helpt.
Verder leer je uiteraard nieuwe manieren om met moeilijke zaken om te gaan die je de rest van je leven kunt toepassen.

Het ACT model richt zich op onderstaande processen.

  • Acceptatie. Kun je jezelf openstellen voor de dingen die er in je omgaan?
  • Defusie. Kun je loskomen uit pijnlijke gedachten?
  • Zelfbeeld. Ervaar jij jezelf als een bewust mens dat gedachten en gevoelens waarneemt?
  • Hier en nu. Heb je aandacht voor het huidige moment?
  • Waarden. Heb jij helder welke dingen er op diep niveau belangrijk voor je zijn?
  • Toegewijde actie. Beweeg je met jouw acties in de richting van de dingen die er toe doen voor je

Wat is hypnotherapie?

Therapeutische hypnose is een techniek die leidt tot fijne ontspanning en geestelijke helderheid. Het bewuste, kritische denken wordt naar de achtergrond gebracht. Hierdoor kan  ik helpende suggesties geven die positieve invloed hebben op jouw denken en doen. Veranderingen kunnen in trance in bepaalde gevallen sneller plaatsvinden.
Hypnotherapie is verbeeldingstherapie. Als therapeut spreek ik tijdens de hypnose oefeningen meer dan jij en terwijl je luistert naar mijn stem kun jij in je binnenwereld allerlei beelden, ideeën en gevoelens gaan ervaren.
Hypnotherapie is de voorkeursbehandeling bij somatisch onvoldoende verklaarbare aandoeningen. Cliënten worden regelmatig verwezen door artsen bij klachten als spastische darm en chronische pijn.
Wanneer je goed reageert op hypnose kan het een heel krachtig middel zijn. Wie niet in hypnose wil of kan ondervindt bij mij geen belemmering voor het volgen van therapie.

Hoe verloopt de therapie?

In de sessies combineer ik gesprekstherapie met verbeeldingsoefeningen (eventueel in hypnose), zelfonderzoek of mindfulness gestoelde aandachtsoefeningen. Wanneer je de eerste keer komt, hebben we eerst een intake gesprek. Dit leidt voor jouzelf tot inzicht en overzicht als het gaat om je klacht. Daarna stellen we duidelijke doelen waar we samen aan gaan werken. Ten slotte maak ik een behandelplan voor onze volgende sessies waarin we jouw probleem daadwerkelijk gaan oplossen. Omdat iedereen uniek is, verschilt het traject per persoon. Gemiddeld komt men zo’n twee tot zeven sessies verdeeld over enkele weken tot maanden.

Wordt de therapie vergoed?

In veel gevallen vindt er (gedeeltelijk) vergoeding plaats, afhankelijk van je verzekering. Meer informatie hierover vind je op de deze pagina.

nl_NLNL